Mělník: město Přemyslovců

Nad soutokem Labe a Vltavy vzniklo již v 9. století slovanské hradiště. Městem se Mělník stal dle prvních písemných pramenů až díky Přemyslu Otakaru II. roku 1274. Krásné historické město prostírající se na slunné teplé vyvýšenině středočeského kraje láká nejen díky historií či úchvatnému pohledu na splynutí dvou českých nejznámějších řek, ale rovněž díky přírodním i technickým zajímavostem.

Zámek a vyhlídka

Ať již se vydáte do Mělníka z jakékoliv světové strany, autem či třeba na kole z Prahy příjemnou cyklostezkou podél Vltavy, jako první vás upoutá dominanta města v podobě zámku. Původně románský hrad byl obývaný manželkami a vdovami českých králů, v renesanční zámek se proměnil v 16. století. Při prohlídce zámku se podíváte i do podzemních vinných sklepů, které jsou protkány pod téměř celým zámkem. Na zámecké terase se pak při skleničce nejznámějšího mělnického vína Ludmila – pojmenovaném po svaté Ludmile (asi 860–921), babičce svatého Václava a zakladatelce mělnických vinařských tradic, můžete pokochat úchvatným pohledem na soutok Labe s Vltavou či výhledem po okolí na posvátnou horu Říp.

Mělnické podzemí s nejširší studní

Souběžně s výstavbou města vznikalo od konce 13. století mělnické podzemí. Chodbový systém, který vznikal především pod domy okolo náměstí v hloubce 8-10 metrů pod dnešním povrchem, sloužil jako skladový prostor, ale rovněž jako možné útočiště před požárem nebo nájezdy nepřátelských vojsk. V současnosti je zpřístupněna pouze část podzemí, které vede ke studni, která v té době byla jediným zdrojem pitné vody pro město. Studna je hluboká 54 m a její průměr v nejširším místě 4,54m jí činí nejširší známou studní v České republice.

Technické památky

Mezi zajímavosti patří v Mělníku rovněž hydroelektrárna Miřejovice ze začátku minulého století. Architektonicky působivě řešená technická památka je dodnes v provozu.

A další unikátní stavbou je zdymadlo Hořín na vltavském kanále Mělnik – Vraňany, který byl vybudován ke zkrácení lodní cesty po Vltavě. Plavební komory vyrovnávají spád Vraňanského jezu 8,5 m.

Město Mělník vás rozhodně okouzlí a stojí za to, najít si čas na výlet a prozkoumání tohoto vinařského ráje.

Rezidence Břetislavka vám přeje plno sluníčka při toulkách českou zemí.

Jsme vám plně k dispozice ONLINE. Máte dotaz? Neváhejte nás kontaktovat přes Skype, Whatsapp, Messenger.

Máte zájem o prohlídku? Videoprohlídky ONLINE.