Mělník: Pohlédněte z výšky na soutok Labe s Vltavou

K Praze neodmyslitelně patří Vltava. Řeka, která dotvářela historii české metropole. Řeka, kterou opěvovali již v dávných dobách významní umělci. Řeka, která se nedaleko za Prahou vlévá na jednom pohádkovém místě do Labe. Tentokrát vás zveme do Mělníka, kde budete mít z úpatí vinohradu z terasy mělnického zámku úchvatný pohled na soutok dvou nejvýznamnějších českých řek – soutok Labe s Vltavou.

Místo, kde se vlévá Vltava do Labe

Soutok Labe s Vltavou rozhodně patří k zajímavým a zároveň významným místům, které stojí za to navštívit. Krásný pohled na soutok řek nabízí takzvaná Vrázova vyhlídka, která se nachází v bezprostřední blízkosti mělnického zámku. Z tohoto místa můžete obdivovat kromě řek také prosluněnou vinici svaté Ludmily z dob Karla IV. a posvátnou horu Říp.

Zdymadlo v Hoříně

Na vltavském plavebním kanále, který vidíte z vyhlídky téměř před sebou a často je mylně považován za Vltavu, je k vidění zajímavá technická památka – zdymadlo v Hoříně, které slouží od roku 1905. Tato stavba pomáhá překonat lodím 8,5metrový výškový rozdíl Vraňanského jezu.

Podél Vltavy na kole

K soutoku Labe s Vltavou se za pěkného počasí vydejte na kole po cyklostezce podél toku Vltavy příjemnou 50 km stezkou. Stačí se přívozem svézt na druhý břeh řeky a vydat se vlevo po stezce A2 ven z Prahy. Další variantou je o něco kratší cesta s nějakou z mnoha pravidelných linek hromadné dopravy či autem.

A naopak pro ty nejzdatnější máme výzvu. Z Mělníka podél Vltavy se dostanete na kole po cyklostezce až do Drážďan.

Rezidence Břetislavka vám přeje mnoho krásných okamžiků při objevování České země.

Jsme vám plně k dispozice ONLINE. Máte dotaz? Neváhejte nás kontaktovat přes Skype, Whatsapp, Messenger.

Máte zájem o prohlídku? Videoprohlídky ONLINE.