Klementinum Praha – přes 200 let Národní knihovna

Přinášíme vám tip, kde v těchto zimních chladných, ale i v krásných slunečných dnech načerpáte vnitřní teplo a duševní energii. Nechte se okouzlit monumentálním stavebním skvostem, kterým rozhodně Klementinum v těsné blízkosti Karlova mostu je. Barokní knihovní sál vás okouzlí výzdobou i cennými knihami a glóby. Z Astronomické věže budete mít pak historické centrum Prahy jako na dlani.

Národní knihovna

Rozsáhlý komplex Klementina postavený na ploše dvou hektarů je po Pražském hradě druhý největší areál v Praze a zároveň se řadí mezi největší stavební komplexy v Evropě. V rozsáhlém areálu rozkládajícím se na staroměstské straně Karlova mostu na vás dýchne duch české vzdělanosti a kultury.

Navštivte Klementinum a nechte se provést nádhernými prostorami, které zde stojí díky jezuitům již od roku 1556. Obdivovat tak s průvodcem budete moci Barokní knihovní sál, ve kterém je uloženo přes 20 tisíc svazků převážně cizojazyčné teologické literatury. Knihy s nabílenými hřbety a červenými značkami jsou zde ukládány již za dob jezuitů. Interiér knihovny je vyzdoben překrásnými freskami. Z čela sálu na dění v místnosti dohlíží ze svého portrétu císař Josef II. Nepřehlédnutelné jsou uprostřed místnosti rozmístěné velmi cenné geografické a astronomické glóby.

Jedinečný výhled na Prahu nabízí Astronomická věž

K nejatraktivnějším místům Klementina patří 68 m vysoká Astronomická věž. Než vystoupáte na samotný ochoz věže, ze kterého budete obdivovat nádheru stověžaté Prahy, zastavíte se v původní pracovně observatoře. Zde si můžete prohlédnout menší astronomické, geofyzikální a meteorologické přístroje z 19. století. Klementinum je znám i jako jedno z nejstarších míst na světě, kde se provádí meteorologická měření. Denní teplotní měření jsou zde například zaznamenávány soustavně od roku 1775. Úchvatné pohledy na historické centrum Prahy na všechny světové strany si uchováte ve vašem srdci napořád.

Meridiánová síň sloužila na určování poledne

Při prohlídce Klementina se podíváte i do unikátní místnosti, kde jako první věděli, že nastala doba oběda. Sluneční paprsek dopadající skrz otvor vysoko ve zdi na strunu nataženou přes celou místnost spolehlivě určoval poledne, které bylo doprovázeno nejprve máváním praporu z ochozu věže a později výstřelem z děla.

V rámci prohlídky je možné nahlédnout i do Zrcadlové kaple. A tak pouze v případě, že se zde zrovna nepořádá koncert či jiná akce, zde lze obdivovat bohatě zdobený a zrcadly osazený interiér.

Klementinum je otevřeno denně včetně víkendů i státních svátků od 10:00 hodiny. Prohlídky, které trvají 45 minut, probíhají i v anglickém jazyce. Za vstupné zaplatíte 250 Kč, s Prague Card získáte vstupenku s 25% slevou.

Otevírací doba:

I.  –  II.:  10.00-16.30 hod
III.  – X.: 10.00-18.00 hod
XI. – XII: 10.00-17.30 hod

Rezidence Břetislavka vám přeje jedinečné prožitky při poznávání Prahy.

Jsme vám plně k dispozice ONLINE. Máte dotaz? Neváhejte nás kontaktovat přes Skype, Whatsapp, Messenger.

Máte zájem o prohlídku? Videoprohlídky ONLINE.