Za historií Prahy: Královská cesta

Plánujete si prohlídkovou trasu po Praze? Pak začněte pěkně od začátku. Vydejte se po historické trase centrem hlavního města. Královská cesta je nejkrásnější prohlídková trasa v Praze. Cesta spojující dvě tehdejší nejdůležitější královská sídla – Pražský hrad a Královský dvůr na Starém Městě Pražském.

Královská cesta a korunovační průvod

Nastávající český král vyjížděl ke korunovaci z někdejšího Královského dvora, který se nacházel na místě dnešního Obecního domu u Prašné brány. Průvod dále pokračoval Celetnou ulicí přes Staroměstské náměstí, kde si panovník vyslechl vyznání oddanosti od Rektora University i starosty města. Dále se korunovační průvod ubíral přes Malé náměstí do Karlovy ulice kolem Klementina, pokračoval přes Křižovnické náměstí. Spojnicí mezi pravým a levým břehem Vltavy tvořil Karlův most. Dále pak Královská cesta vedla průvod Mosteckou ulicí  a přes Malostranské náměstí, kde krále doprovázel zvučný zvon kostela sv. Mikuláše, ulicí Nerudovou až na Pražský hrad do katedrály sv. Víta.

Jako první projel korunovační cestu roku 1438 Albrecht II. Habsburský. Poslední korunovace se odehrála v Praze roku 1836, kdy se českým králem stal Ferdinand V. Dobrotivý.

Královská cesta - vydejte se po stopách českých panovníků

Rezidence Břetislavka vám přeje příjemné toulky za historií české metropole.

Jsme vám plně k dispozice ONLINE. Máte dotaz? Neváhejte nás kontaktovat přes Skype, Whatsapp, Messenger.

Máte zájem o prohlídku? Videoprohlídky ONLINE.